Att stycka en elefant

styckaEn kunskapsresa om Psykisk ohälsa. Du tänker säkert på samma fråga som jag. Varför just psykisk ohälsa? Det är vad det här inlägget kommer att handla om – mina motiv till att fördjupa mig i det här ämnet.

Jag tror vi alla känner någon eller flera i vår bekantskapskrets som har eller har haft någon form av psykisk ohälsa – många känner till eller känner någon som det har gått så långt som att de tar sitt eget liv. Jag är själv en av dem som ”drabbats” av psykisk ohälsa. Likt många andra berättelser, så handlar min om övergången från ungdomstiden till vuxentiden, och den första riktiga bekantskapen med misslyckandet.

För mig tog det formen av en depression, som ledde till att jag isolerade mig, och till och med ”rymde” från mitt eget liv och min familj. Det höll inte så länge, och tack vare mycket stöd från familj, vänner och viss professionell hjälp lyckades jag hitta tillbaka till mig själv. Det finns dock många som inte har det skyddsnätet, eller som inte orkar ta hjälp. För en av mina nära släktingar slutade livet i tonåren i mötet med ett tåg.

Vi möts ofta av nyheter om att den psykiska ohälsan ökar. En oroväckande utveckling. Den psykiska ohälsan leder inte bara till att vi mister människor före sin tid, den leder till stort mänskligt lidande, förlust av utvecklingspotential och som alla folkhälsoproblem att det drar samhällsresurser som vi skulle behöva till annat.

För mig som drivs av att faktiskt göra skillnad, realpolitiker ut i fingerspetsarna, reser sig ett antal frågor när jag följer utvecklingen. Vad är psykisk ohälsa? Stämmer det att det ökar och i så fall vad är det som ökar? Vilka är orsakerna till utvecklingen vi ser? Men framförallt, vad kan jag – och i förlängningen de politiska sammanhang jag verkar i – göra för skillnad, både för att möta de som redan har psykisk ohälsa, men framförallt för att få färre att faktiskt hamna där.

Många frågor och ett brett område. Ett känt ordspråk lyder ju – den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Därför väljer att angripa frågan utifrån tre olika teman:

  • Barn och unga
  • Äldre
  • Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Fokus kommer vara på det lokala perspektivet, eftersom det är framförallt där jag verkar och kan göra skillnad – men de slutsatser jag kommer till hoppas jag kan vara användbara i ett större perspektiv. Så styckar vi den här elefanten.